silviamodig

Ihmisoikeuksien seuraava askel on otettava – loppu pakkosterilisaatiolle

Viime hallituskaudella otimme harppauksen eteenpäin, kun eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain. Sen takana oli sekä laaja kansanliike, että aktiivisia poliitikkoja. Kun eduskunnan äänestyksen tulos selvisi, tuli uskomattoman hieno tunne – olimme saaneet aikaan parannuksen, joka on samalla uskomattoman tärkeä lukuisille pariskunnille, että symbolinen askel kohti yhdenvertaista yhteiskuntaa.

Kamppailut ihmisten yhdenvertaisuudesta lain edessä ja ihmisoikeuksien toteutumisesta eivät kuitenkaan ole ohi. Hallitus julkaisi toukokuussa tasa-arvo-ohjelman, jossa puututaan moniin tärkeisiin epäkohtiin, kuten turvakotien riittämättömiin resursseihin. Ohjelmasta puuttuu kuitenkin täysin sukupuoltaan korjaavien kohtaama epäinhimillinen kohtelu.

Tänä päivänä laki vaatii, että sukupuoltaan korjaavan henkilön olisi oltava steriloitu tai muusta syystä lisääntymiskyvytön. On törkeä ihmisoikeusloukkaus pakottaa ihmisiä sterilisaatioon. Tämän takia laitoin liikkeelle lakialoitteen, jossa vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistettaisiin laista.

Suomi allekirjoitti vuonna 2014 kansainvälisen homo- ja transfobian vastaisen päivän julistuksen, jossa Suomi sitoutuu varmistamaan juridisen sukupuolen vahvistamiselle nopeat, avoimet ja sujuvat menettelyt, sekä poistamaan kaikki loukkaavat sukupuolen vahvistamisen ehdot. Täyttääkseen julistuksen vaatimukset ja saadakseen translain kuntoon tarvitsemme enemmän kuin vain sterilointivaatimuksen poiston. Ensinnäkin lain nimeä olisi syytä muuttaa muotoon “laki sukupuolen vahvistamisesta”, sillä lain nykyinen nimike “transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annettu laki” on vanhentunut.

Lakiin tulee kirjata mahdollisuus jättää sukupuoli määrittelemättä, eli tuoda miehen ja naisen rinnalle kolmas avoin vaihtoehto. Hallitus tunnustaa jo sukupuoli-identiteettien moninaisuuden tasa-arvolaissa, joten sukupuolen vahvistamiseksi ei tulisi vaatia kaksijakoiseen sukupuolikäsitykseen perustuvaa sukupuoli-identiteettiä.

Henkilön on voitava ilmoittaa tai tehdä hakemus sukupuolensa vahvistamisesta väestötietoihin ilman lääketieteellistä selvitystä. Nykyisen lainsäädännön edellyttämä lääketieteellinen selvitys voi pahimmillaan kestää vuosia.

Koko Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on allekirjoittanut lakialoitteen sterilisaatiovaatimuksen poistamiseksi joka on jätetty tänään eduskunnalle. Translakia on myös uudistettava kokonaisuudessaan ja sen keskiöön on asetettava itsemäärämisoikeus omaan sukupuoleen. Tänään jätetyn lakialoitteen tarkoituksena on kuitenkin korjata räikeä ihmisoikeusloukkaus mahdollisimman pian ja täten vahvistaa suomalaisten perus- ja ihmisoikeuksia. Tämä on seuraava askel joka meidän on otettava ihmisoikeuksien toteuttamiseksi Suomessa.

 

Kirjoitus on julkaistu alun perin osoitteessa: http://www.silviamodig.fi/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Mielenkiintoinen kirjoitus. Teimme siitä pienen jutun myös Uuden Suomen uutispuolelle.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/197699-silvia-modi...

t. Linda / US

Timo Lehtonen

Linda Pelkonen kirjoitti 23.6.2016 15:39: ”Mielenkiintoinen kirjoitus. Teimme siitä pienen jutun myös Uuden Suomen uutispuolelle….”

Jaahas, tuolla toteamuksella Linda Pelkonen ja US selvästi julistautuu jutun edustaman asian kannattajaksi – mielenkiintoinen ja paljastava kommentti US:n edustajalta!

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ja millähän logiikalla?

Ensinnäkin sivistyssanakirjan (www.suomisanakirja.fi) selitys sanalle mielenkiintoinen;
mielenkiintoa, kiinnostusta herättävä, kiinnostava, kiintoisa, kiehtova. esim. Mielenkiintoinen henkilö, tehtävä.

Eli ei välttämättä kannatettava;
sellainen joka on jonkun mielestä sellainen, että sitä voidaan kannattaa.

Journalismi puolestaan on toimintaa, jonka tehtävänä on kerätä, varmentaa ja eritellä tietoa ja esittää se joukkoviestimien avulla esimerkiksi uutisten muodossa. Näin tietää kertoa Wikipedia, jos ei ole toimittajien tehtävä tullut aikaisemmin tutuksi.

Ja kuten Pelkonen juttunsa linkittää, niin uutisen aiheena on edustaja Modigin kirjoitus ja esitetty asia.

Lehtoselle siis näiden lisäksi vinkki: Ei kannata keksiä itselleen vihollisia sieltä missä niitä ei ole. Vaikken itse toki näekään siinä mitään pahaa, vaikka US tukisikin lakialoitetta, joka pyrkii inhimillisen kärsimyksen ja nöyryyttämisen vähentämiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Henkilön on voitava ilmoittaa tai tehdä hakemus sukupuolensa vahvistamisesta väestötietoihin ilman lääketieteellistä selvitystä."

Tuollaisen lakiuudistuksen jälkeen olisikin sitten kiva kokeilla miltä mikin sukupuoli tuntuu, kun sitä voisi vaihtaa edestakaisin milloin sattuu huvittamaan. Sosiaaliturvatunnus olisi toki tehtävä sukupuolineutraaliksi myös, jottei sitä taritsisi joka päivä vaihtaa uudelleen, kun sukupuolenvaihdos taas tuntuisi kivalta.

Olli Nurmi

On selvää, että juridisen sukupuolen saattaminen helposti muutettavaksi on helpompi järjestää kuin binäärisen sukupuolikäsityksen poistaminen yhteiskunnasta.

Reijo Jokela

Binäärinen sukupuolikäsitys siis tulisi poistaa yhteiskunasta, ja kuitenkin samanaikaisesti puhutaan sukupuolen vaihtamisesta?

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #4

Tilanteessa jossa suomen passeihin ei saa kuin merkinnän mies tai nainen voidaan asiaan liittyvissä tilanteissa käyttää termiä vaihtaminen harkiten. Kuitenkaan missään muussa sukupuolen korjaamiseen liittyvässä asiassa ei tulisi puhua vaihtamisesta.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #5

Jos mies käy läpi sukupuolen "korjausprosessin", niin mikä hän on prosessin jälkeen?

Risto Laine Vastaus kommenttiin #7
Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #7

Suomen nykyisen lainsäädännön mukaan hänen henkilöllisyystodistukseensa merkitään joko F tai M. Tämän ei kuitenkaan tarvitse olla näin. Nykyään tätä "luokitusta" ei voi vaihtaa ilman kemiallista kastraatiota, joka sinänsä on aika ihmisarvoa alentavaa.

Se mitä tämä henkilö on lähipiirilleen ja muille tutuilleen, ei ole sinun tai minun, vaan henkilön oma asia.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Juha Kuikka

tähän asti olen pitänyt sinua ajattelukykyisenä ja fiksuna ihmisenä. Nyt meni alta lipan.

Silvia Modig ei vaadi sinua vaihtamaan sukupuolta kertaakaan, tiistaisin tai torstaisin.
Tämä koskee ihan muita ihmisiä kuin sinua ja minua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei hän vaadi, mutta haluaa antaa mahdollisuuden niin sinulle, minulle, kuin kaikille muillekin. Siis mahdollisuuden määritellä itse oman sukupuolisuutensa ilman ulkopuolisten tahojen osallisuutta. Silloin nimenomaan sitä sukupuolta voi halutessaan vaihtaa miten lystää.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #21

Sukupuoltaan ei voi vaihtaa ihan miten lystää.

Ihan äskettäin oli puhetta pojasta joka sai päiväkodissa turpiinsa kun tykkää valeanpunaisesta väristä kun se on tyttöjen väri.
Mistä sitä tietää onko tyttö vai poika. Se on sosiaalinen konstruktio.
Jokaisessa ihmisessä on molemmat puolet.

Tämä Silvia Modigin puheenvuoro on hyvin rohkea.
Naispappeuskin hyväksyttiin 30 vuota sitten.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #29

"Sukupuoltaan ei voi vaihtaa ihan miten lystää."

Tämän blogimerkinnän pohjalta Silvia Modig on kanssasi eri mieltä.
Ainakin hän haluaa antaa siihen mahdollisuuden.

"Mistä sitä tietää onko tyttö vai poika. Se on sosiaalinen konstruktio."

UV-testissä vastauksen saa jo ennen syntymää.

"Naispappeuskin hyväksyttiin 30 vuota sitten."

Se oli hyvä uudistus, joskin kirkkoinstituution oma sellainen. Onhan Suomessa edelleeen olemasssa monia muitakin instituutioita omine säädöksineen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Nyt internetissä on sivusto eroakirkosta.fi. Tulisiko sitten sivusto vaihdasukupuolta.fi, jonka kautta sukupuolen voisi helposti vaihtaa.

Tai Googlen play-kauppaan applikaatio, jolla sukupuolta voisi vihtaa?

Käyttäjän juhaniraesaenen kuva
Juhani Räsänen

Sukupuolen "korjaaminen" on itsessään epäinhimillistä. Mitä tästä kaikesta seuraa ks. esim. https://www.youtube.com/watch?v=SAHvLAJ-5aQ&featur...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Omalla tavallaan olisi myös kovin epätasa-arvoista muita miehiä kohtaan jos joku "uusmies" voi synnyttää lapsia. Kuka ajaa meidän miehinä syntyneiden oikeutta tulla äidiksi?

Ja tietenkin sama epätasa-arvoisuus vallitsee mikäli joku sukupuolensa naiseksi korjannut voi saattaa kumppaninsa raskaaksi luonnollisella tavalla. Olettaisin tänä tasa-arvoisuuden huippukautena "tavallisten lesbojen" pahoittavan mielensä tämmöisestä epätasa-arvosta..

Jos transsukupuolinen voisi lisääntyä miten määriteltäisiin isä ja äiti? Vai olisiko niitä edes tarpeen määritellä mitenkään?

Äitini saattoi isäni raskaaksi? Aikamoista... Toisaalta homojen adoptio-oikeuksien kieltäjien argumentti "lapsella on oikeus isään ja äitiin" ei enää riittäisi tuossa tilanteessa.

Isä olisikin äiti ja toisinpäin.. Vai miten päin? Molemmat kumminkin löytyisi. Se on kuulemma tärkeää.

Tärkeitä asioita ajat. Jatka samaan malliin..

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

silvia ja kumppanit haluavat sukupuolenkorjausta ilman sukupuolen korjausta.

olisihan se hienoa kun voisi joka päivä mielialan mukaan vaihtaa sukupuoltaan juridisesti kun se vaatisi pelkän identifioitumisen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Moniavioisuus olisi myös saatava nopeasti lainvoimaiseksi Suomessa ja myös eri sukupuolia tasa-arvoistavaksi niin , että esimerkiksi muslimimaiden 1 mies / 4 naista voidaan toteuttaa naissukupuolta alistamatta myös muodossa 1 nainen / 4 miestä.

Mutta toki ensin on saatava miehellekin oikeus synnyttää.

Paljon on sarkaa vielä kynnettävänä Silvia Modigilla tasa-arvoisten ihmisoikeuksien pellolla.

Timo Lehtonen

Silvia Modig: ”On törkeä ihmisoikeusloukkaus pakottaa ihmisiä sterilisaatioon.”

Suomessa ei pakoteta ketään ihmistä(!) sterilisaatioon!

Silvia, kerro mitä yksilöityä ihmisoikeutta tarkoitat tuossa.
”Ihmisoikeudet ovat alueellisessa tai yleismaailmallisessa kansainvälisoikeudellisessa sopimuksessa turvattuja perustavanlaatuisia oikeuksia, jotka sopijavaltiot ovat sitoutuneet turvaamaan oikeudenkäyttöpiirissään oleville ihmisille.”
Lähde: Demokratiasanasto (2015).

Käsite ”sukupuolen korjaus” on hyvin outo ja harhaanjohtava.
Jos jokin tavara on rikki, niin se voi olla mahdollista korjata kuntoon.
Suomen kielen sana ”korjata” tarkoittaa seuraavaa: tehdä jk rikkinäinen, viallinen t. epäkuntoinen ehjäksi, käyttökelpoiseksi, panna kuntoon, kunnostaa; poistaa jstak virheet, oikaista, parantaa.

Ihmisen sukupuoli ei voi olla rikki, sitä ei tarvitse korjata.
Mies on aina mies ja nainen on aina nainen.
Poika on aina poika ja tyttö on aina tyttö.

Kenenkään henkilön sukupuolta ei voi korjata eikä vaihtaa muuksi kuin mitä se on hänen syntyessään.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Väität Lehtonen, ettei sukupuoli voi olla rikki.

Kertoisitko, miksi kenenkään sukupuolen tarvitsee määräytyä sinun sanelemiesi perustein. Eikö olisi onnellisempaa, jos antaisit ihmisille oikeuden päättää kehostaan, seksuaalisuudestaan ja sukupuolestaan.

Riittää, kun tiedostat oman sukupuolesi ja annat muillekin oikeuden tehdä samoin. Itse en koe kaipaavani kaltaistasi yleisen moraalin vartijaa. Miten perusteltet oman toimintasi?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@14.

Ai ei pakoteta sterilisaatioon? Nimittäin, jos aikoo sukupuolen vaihtaa, niin silloin sterilisaatio on pakko. Lisäksi ongelmaan liittyy passiin, jossa on pakko olla F tai M, mutta sukupuolen vaihtaneena et voi ja se on käsittämätöntä.

Se tavara voi olla emättimen tai siittimen. Tärkeää siinä on, että tunteeko itsensä naiseksi tai mieheksi. Sitä sinä et voi kieltää. Onko sitten mukavaa elää väärässä sukupuolessa?

Vaikka intät, se ei muuta näkemystäni.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Suomessa voidaan tehdä pakkosterilisaatio sellaiselle, joka ei ymmärrä sterilisaation merkitystä, siis vajaaälyiselle.
Transihmiset hakevat itse sterilisaatiota, joten pakkosteriloinnista puhuminen on provokatiivista.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Transihmiset hakevat harvoin sterilisaatiota, koska ulkonäköä muokkaavat hormonihoidot aiheuttavat hedelmättömyyden ja se riittää sukupuolen vahvistamiseen.
Jos hoidon lopettaa, hedelmällisyys voi palautua.
Tätä puolta ei kerrota selvästi kampanjoissa.

Timo Lehtonen

Silvia Modig: ”Ensinnäkin lain nimeä olisi syytä muuttaa muotoon “laki sukupuolen vahvistamisesta”,…”

Jos Suomessa säädettäisiin laki sukupuolen vahvistamisesta, niin siinä ei olisi tarve säätää muusta kuin siitä miten menetellen todetaan lapsen sukupuoli kun hän on syntynyt.

Timo Lehtonen

Silvia Modig: ”Lakiin tulee kirjata mahdollisuus jättää sukupuoli määrittelemättä, eli tuoda miehen ja naisen rinnalle kolmas avoin vaihtoehto.”

Silvia, tuo ajatuksesi kuuluu hömpsön pömpsön –juttujen sarjaan.

Jokainen lapsi syntyy tosiasiallisesti joko pojaksi tai tytöksi, eli lapsi on syntyessään joko miessukupuolinen (hedelmöittävä) tai naissukupuolinen (hedelmöittyvä).
Ihmisen sukupuolia on vain kaksi: sukupuolelle ei voi olla kolmatta vaihtoehtoa!
Kenenkään sukupuolta ei tarvitse määritellä, koska jokaisen henkilön sukupuoli on se miksi se on määräytynyt lapsen kehittyessä äitinsä kohdussa – syntyvän lapsen sukupuolta ei voi muuksi muuttaa.
Syntyvän lapsen sukupuoli määritetään/todetaan, sitä ei määritellä.
Lue sukupuoliaiheesta lisää: http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2154...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kromosomitutkimus ei tue väitteitäsi. DNA-tukimus ei tue väitteitäsi. Väitteitäsi ei tue myöskään biologia. Toki väitteesi toimii yli 90 %:lla kaikista yksilöistä.

Jos sukupuoli määräytyisi pelkästään määrittelemäsi lisääntymisominaisuuden perusteella, meillä olisi 4 sukupuolta Modigin esittämän kolmen sijaan: olisi hedelmöittävä (mies), hedelmöittyvä (nais), hedelmöittämätön (poika, mies) ja hedelmöittymätön (tyttö, nais). Lisäksi lähes jokaisen ihmisen sukupuoli vaihtuisi elämän aikana. Naispuolisilla kaksi kertaa elämän aikana. Poikkeuksen tekisivät ihmiset, joilta lisääntymisominaisuus ei muutu: eli ne, jotka ovat lisääntymiskyvyttömiä koko elämänsä.

Miten määrität sanojen määrittää ja määritellä välisen eron?
Kerrot, ettei sukupuolta määritellä se määritetään.

Minusta nykyinen sukupuolistamisprosessi menee niin, että ensimmäisen sukupuolen määrittelee kätilö ja kunkin hetkisen sukupuolen sitten määrittää väestökirjamerkintä.

Miksei määrittämistä voisi tehdä henkilö itse? Miksi se pitää määritellä ulkopuolisen toimesta?

Kalle Koljonen

Eihän tämä voi olla totta? Sairasta, todella sairasta.
Ja tämmöisiä ihmisiä meillä istuu eduskunnassa ei ole ihme että maan asiat ovat ihan persiillään!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ongelmana on kuitenkin se, että käsitys kahdesta sukupuolesta on sisäistynyttä. Suurin osa kansalaisista kuitenkin kokee olevansa mies tai nainen, ja hän haluaa olla mies tai nainen. Tällöin hän hyväksyy itselleen määritelmän mies tai nainen.

Nyt jos hän hyväksyisi sen, että olisi muita ihmisiä, jotka eivät halua olla miehiä tai naisia, niin näiden ihmisten hyväksyminen tapahtuisi vain toiseuttamisen kautta. Voimme hyväksyä sen, että joku toinen ihminen ei halua olla mies tai nainen, kun toiseutamme tämän ihmisen vähemmistöksi, transsukupuoliseksi. Tällöin toteutuisi jako "meihin", eli normaaleihin ja "heihin", eli transsukupuolisiin. Emme hyväksyisi sitä, että sukupuolten rajoja ja määrittelyjä poistettaisiin "meiltä", tavallisilta ihmisiltä, mutta hyväksyttäisiin "heille", eli transsukupuolisille ihmisille.

Hyväksyisimme tämän vähemmistön, koska se on vähemmistö, ja tiedämme, että vähemmistöjä ei saa syrjiä. Se on ihmisoikeuksien vastaista, kuten kansanedustaja kirjoituksessaan huomauttaa.

Se on yhteiskunnan megatrendi, ihmisten valtaenemmistön päätös, haluaa hän samaistua miehiin tai naisiin. Haluaako hän noudattaa tätä sukupuolten jaottelua. Tähän megatrendiin ei voi vaikuttaa, sillä ihmiset kokevat saavansa hyötyä itselleen luokittelemalla itsensä joko mieheksi tai naiseksi. Ne, jotka eivät halua sopeutua tähän valtavirran jaotteluun voivat hyväksyä itsensä sitten toiseutetun vähemmistön edustajina, joiden oikeus poiketa valtaenemmistöstä perustuu ihmisoikeuksiin, eli siihen, että vähemmistöjä ei saa syrjiä.

Timo Lehtonen

Silvia Modig kirjoitti: ”Henkilön on voitava ilmoittaa tai tehdä hakemus sukupuolensa vahvistamisesta väestötietoihin ilman lääketieteellistä selvitystä…”

Silvia, tuo ajatuksesi kuuluu hömpsön pömpsön –juttujen sarjaan.

Jokainen lapsi syntyy tosiasiallisesti joko pojaksi tai tytöksi, eli lapsi on syntyessään joko miessukupuolinen (hedelmöittävä) tai naissukupuolinen (hedelmöittyvä).

Vaikka henkilö on sukupuoli-identiteetiltään minkälainen tahansa, niin hänen sukupuolensa on ikuisesti tosiasiallisesti aina sama, joka se oli silloin kun hän syntyi.
Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan tasa-arvolaissa henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1986/1986060...).

Jos miessukupuolinen (hedelmöittävä) henkilö ilmoittaisi olevansa naissukupuolinen (hedelmöittyvä), niin hän valehtelisi oman sukupuolensa.
Jos naissukupuolinen (hedelmöittyvä) henkilö ilmoittaisi olevansa miessukupuolinen (hedelmöittävä), niin hän valehtelisi oman sukupuolensa.
Jos vain Ruotsin kansalaisuuden omaava henkilö ilmoittaisi olevansa Suomen kansalainen, niin hän valehtelisi kansalaisuutensa.

Jos väestötietojärjestelmään sukupuolitiedoltaan miessukupuoliseksi henkilöksi kirjattu mies ilmoittaisi viranomaiselle olevansa nainen tarkoituksenaan saada sukupuolitietonsa muutettua väestötietojärjestelmässä, niin sellainen mies valehtelisi viranomaiselle!

Timo Lehtonen

Silvia Modig kirjoitti: ”Translakia on myös uudistettava kokonaisuudessaan ja sen keskiöön on asetettava itsemäärämisoikeus omaan sukupuoleen.”

Silvia, kerro mitä tarkoitat itsemäärämisoikeudella omaan sukupuoleen.

Itsemääräämisoikeudella tarkoitetaan suomen kielessä: oikeus itse päättää asioistaan.

Kukaan ei voi itse päättää onko oikeasti miessukupuolinen (hedelmöittävä) vai naissukupuolinen (hedelmöittyvä).
Jokainen lapsi syntyy tosiasiallisesti joko pojaksi tai tytöksi, eli lapsi on syntyessään joko miessukupuolinen (hedelmöittävä) tai naissukupuolinen (hedelmöittyvä).
Jokainen aikuinen henkilö on joko mies tai nainen, vaikka olisi sukupuoli-identiteetiltään poikkeava.
Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan tasa-arvolaissa henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Lehtonen:
Kukaan ei voi itse päättää onko oikeasti miessukupuolinen (hedelmöittävä) vai naissukupuolinen (hedelmöittyvä).

Miksi ihmeessä ei voisi? Nykyisin sukupuolen korjaaminen kestää kauan ja edelleen sitä ohjaa lääketieteellinen henkilöstä. Henkilö on itse päättänyt sukupuolensa olevan määritetyn vastainen ja korjaushoitojen ja toimenpiteiden jälkeen henkilön sukupuoli on tosiasiallisesti muuttunut. Väestörekisterissä on toinen tieto.

Väestörekisterimerkintä määrittää ihmisen sukupuolen (sitä ei määritä kätilö) ja tekisterimerkintä voi vaihtua. Tämä todistaa, että sukupuoli voi vaihtua.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kiitos Silvia Modig, tätä asiaa olen itsekin pitänyt usein esillä, ja on mahtavaa, että se nyt edistyy eduskunnassa. Jos jää perskekon jalkoihin, tehdään kansalaisaloite.

Suosittelen kaikille luettavaksi seuraavan kirjoituksen, jossa pakkosterilisoitu transmies kirjoittaa syntymättömille lapsilleen:
http://www.parisuhteenpalikat.fi/pakkosterilisoitu...

Timo Lehtonen

Sukupuolta ei tarvitse korjata, koska henkilön sukupuoli ei voi olla rikki.
Jokainen aikuinen henkilö on joko mies tai nainen, vaikka olisi sukupuoli-identiteetiltään poikkeava.

Nykyään henkilöiden on ilmeisesti mahdollista jopa yhteiskunnan verovaroilla maksetuin toimin ”korjauttaa” itseään hormonihoidoilla ja/tai kirurgisesti kehoa muokkaamalla, jotta oma keho vastaisi paremmin omaa sukupuoli-identiteettiä (kokemusta omasta sukupuolesta). Tuollaisessa korjauttamisessa lienee kyse eräänlaisesta eheyttämishoidosta.

Silvia, koska tuollaiset toimenpiteet ovat terveydenhuollon yksiköissä toteutettuina hyväksyttäviä, niin eikö yhtälailla pitäisi olla mahdollista antaa ihmisille yhteiskunnan varoin eheytyshoitoja sukupuolisen suuntautumisen normaalistamiseksi?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Millaisia voisivat olla eheytyshoidot, joilla sukupuolinen suuntautuminen normaallistettaisiin? Mikä olisi se normi, johon kaikki eheytettäisiin?

Käyttäjän SuviTarkkanen kuva
Suvi Tarkkanen

Voiko näitä oikeuksia mielestänne laittaa tärkeysjärjestykseen, ja millä perusteella?

- Oikeus biologiseen lapseen
- Oikeus biologiseen äitiin
- Oikeus biologiseen isään

Ja ajatellaan näitä nyt lähtökohtaisina oikeuksina; emme esimerkiksi voi mitään sille, jos kertakaikkiaan olemme synnynnäisesti lisääntymiskyvyttömiä, tai jos vanhempamme kuolee, tai on muuten epäedullista kasvaa hänen hoidossaan (esim. alkoholismi, väkivalta...)

Timo Lehtonen

Suvi, kerro mitä tarkoitat oikeudella biologiseen lapseen.
Voiko lapsi edes olla jotain muuta kuin "biologinen"?

Oikeus: jllek yksilölle kuuluva etu t. valta tehdä jtak.

Käyttäjän SuviTarkkanen kuva
Suvi Tarkkanen

Blogitekstiin viitaten, tässähän nyt ajetaan myös sitä että sukupuolenvaihdoksen läpikäyneillä olisi edelleen oikeus saada omia biologisia lapsia.

Lapsihan voi olla myös adoptoitu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

En pidä lapsen keinohedelmöitettämistä biologisena prosessina, lääketieteellisenä pikemminkin. Loppu on toki biologiaa: keinohedelmöitetystä munasolusta kehittyvä sikiö voi sitten kasvaa, kehittyä ja syntyä vauvana biologisesti naisesta, josta munasolu ei ole ollut peräisin.

Käyttäjän SuviTarkkanen kuva
Suvi Tarkkanen Vastaus kommenttiin #36

Mihin tämä nyt oli vastaus? Oliko kysymykseni jotenkin huonosti muotoiltu? Ymmärrätkö paremmin jos vaihdetaan: biologinen -> geneettinen?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #37

@37.

Ei. Kysymys oli elää ihmisenä. Tuo sinun kysymys oli halvennusta ja yrität viittaa biologiseen tai geneettiseen.

Käyttäjän SuviTarkkanen kuva
Suvi Tarkkanen Vastaus kommenttiin #40

Halvennusta? Mielessäni lähinnä oli, että tulisiko aikuisella lain silmissä olla jotenkin suuremmalla syyllä oikeus lapseen kaikissa tilanteissa, kuin lapsella oikeus molempiin geneettisiin vanhempiinsa? Minusta siis hedelmöityshoitolakikin vaatisi muutoksen samalla logiikalla kuin tässä nyt esitetään muutosta translakiin.

Käyttäjän SuviTarkkanen kuva
Suvi Tarkkanen

Ihmisoikeuksien seuraava askel on otettava – loppu puoliorpotehtailulle

Toimituksen poiminnat